

KAREN BLIXEN
I 1885 blev Karen Christentze Dinesen født på Rungstedlund. Hun blev gift 1914 med Baron Bror von Blixen-Finecke, som var hendes fætter. I de følgende år drev de en kaffefarm ved Ngong Hills i nærheden af Nairobi. Karen Blixen fik et nært forhold til sine ansatte og levede i pagt med den omgivende natur. Men hun blev desværre smittet med syfilis, og det var åbenlyst, at hendes mand havde andre kvinder. I 1915 måtte hun rejse til Danmark for at komme i behandling.

Bag om Blixen


Ægteparret gik fra hinanden i 1922, da forholdet ikke var lykkeligt. Karen Blixen drev farmen videre med økonomisk hjælp fra familie og venner. En meget vigtig periode i Karen Blixens liv var tiden med kærlighedsforholdet til Denys Finch Hatton, som blev hendes livs store kærlighed. Hun ville gerne have været gift med ham, men han ville ikke bindes af et ægteskab. Forholdet indledtes efter 1. verdenskrig, men sluttede brat, da han omkom ved et flystyrt i 1931. Pga. den store sorg og økonomiske problemer med farmen, måtte Karen Blixen rejse hjem til Danmark i 1931. Hun boede atter på Rungstedlund fra 1932 og til sin død i 1962.
Karen Blixen skrev symbolske fortællinger, hvor menneskers skæbne og livshistorie er de absolutte omdrejningspunkter. Vi kan allesammen blive klogere på os selv og på livet ved at læse Karen Blixen, og man skal ikke afholde sig fra at læse hendes forfatterskab, fordi hun for den nye læser umiddelbart kan være svær at læse.
Karen Blixen skrev allerede mens hun var i Afrika, men skriverierne førte ikke til anerkendelse. Først med Seven Gothic Tales (1934), skrevet under pseudonymet Isak Dinesen, var der tale om en egentlig debut. Bogen udkom i oversættelsen Syv fantastiske fortællinger (1935). Senere er der kommet et stort antal værker, og Karen Blixen har vundet stor anerkendelse over hele verden.
Forfatterskabet er for en stor del atypisk for sin tid, da historierne sædvanligvis foregår i aristokratiske miljøer i tiden ca. 1770-1848. Men forfatterskabet skriver sig samtidig ind i sin samtid ved at beskæftige sig med det oprindelige, det primitive, som også var litteraturtendensen i Danmark i 1920-erne og 1930-erne.

